Etiketter

, , , , , ,

”Känslostormar (helt utan förvarning) är ingen hit, om du hittar nåt sätt att bli av med dem, eller iaf minska dem, så får du gärna dela med dig! <3”
Jazzy

När jag gick i DBT (gruppterapi) pratade vi mycket om olika sätt att minska sårbarheten för negativa känslor samt vad man ska göra om de kommer ändå. Jag antar att du undrar vad man kan göra när allting blir så instabilt, när känslor och tankar går upp och ner – snabbt och turbulent.

För det första kan man minska sina sårbarheter för negativa känslor, som jag precis nämnde. Äta tillräckligt, sova lagom mycket, inte använda droger/alkohol och att motionera lagom mycket. Sedan kan man också använda sig av medveten närvaro (mindfulness) – att observera, beskriva och delta fullt ut i stunden. Man kan också använda sig av visshet, alltså att hitta en balans mellan förnuft och känsla. Det kan vara lugnande att försöka sätta ord på sina känslor, konstatera och acceptera att det är så här jag känner just nu. I denna stund.

När negativa känslor kommer och destruktiva tankar kommer, när känslan är på väg att ta över, ska man koppla in vissheten. Det finns många sätt att stå ut i kris. Att skriva, måla, baka, läsa en bok eller tidning – att distrahera sig. Att acceptera negativa känslor är också viktigt. Någonting som jag brukar använda mig av är att frysa in plasthandskar. När negativa känslor börjar ta över flyttas fokus till hur kall den djupfrysta handsken är.  En annan sak som jag tycker hjälper mycket är att tänka på andningen. Andas in, andas ut – djupa och medvetna andetag. När man går i DBT får man lära sig en del andningsövningar. Om någon är intresserad kan jag berätta mer om det i ett annat inlägg.

Hoppas att du fick svar på dina funderingar.