Etiketter

, , , , , , , , ,

Jag har nyss sett klart dokumentären om waldorfskolan Solviksskolan ”De utvalda barnen”. Vissa saker som tas upp känner jag utan tvekan igen. Det här med att en del barn passar den här, på sätt och vis, fria pedagogiken. För andra fungerar det inte alls. Några mobbas av både lärare och elever. Det känner jag igen från min skoltid. Jag blev ständigt utkastad från lektioner, bara för att jag är som jag är.

Dokumentären utspelar sig för en del år sedan och man fick också en inblick i att det faktiskt var mer strukturerat och inte lika extremt. Waldorfpedagogiken bygger mycket på dess grundare, Rudolf Steiner, och hans idéer – antroposofin. Olika skolor, som grundas på denna pedagogik, har tolkat hans lära olika. Det är, naturligtvis, därför alla waldorfskolor inte ser likadana ut. Solviksskolans tolkning var mer radikal, när den startade på 80-talet.

Har du inte sett dokumentärerna i 3 delar? Klicka här