Etiketter

Om man har Aspergers syndrom är det väldigt vanligt att man har perceptionsstörningar, vilket innebär att man uppfattar sinnesintryck annorlunda än andra människor. Jag tänker berätta lite om hur det är för mig.

Vi har fem olika sinnen – smak, lukt, hörsel, syn och känsel. Just det här med att vara känslig för ljud är något jag har uppfattat som en väldigt vanlig perceptionsstörning hos personer med Aspergers syndrom. Många ljud som andra inte lägger märke till kan vara väldigt störande. När jag gick i skolan och hade prov kunde jag tycka att det var otroligt jobbigt när någon drog ut sin stol, skrev på sitt papper eller använde sin miniräknare. Att åka kommunalt är en annan sak som är jobbig för mig. Jag klarar inte av att åka tunnelbana utan att ha musik i hörlurarna. Inte utan att må fruktansvärt dåligt. Att vara i stan och shoppa tar väldigt mycket på krafterna.

När det gäller smak så handlar det mycket om att jag är känslig för starka smaker. Jag har fått höra från många håll att jag är väldigt mesig när det kommer till smaksättning. Eventuellt har det med perceptionsstörningarna att göra. Vitlök är någonting jag verkligen avskyr. Jag har väldigt svårt för chili också, eftersom det är så starkt. Sedan är det ingefära, som alla säger är så bra mot förkylning. Sanningen är att jag hellre blir förkyld än att äta ingefära. Om man pratar om lukter kan jag vara känslig för vitlök, men ännu värre är det om jag känner lukten av mat och jag verkligen inte har någon aptit.

De som känner mig persoligen vet att jag inte gillar att vara i solen. Detta beror självfallet på att jag är väldigt ljuskänslig. På senare år har jag kommit på att det faktiskt finns snygga solglasögon, så jag har nästan alltid med mig ett par. Om jag har glömt dem hemma och solen dyker upp får jag ångest och blir väldigt irriterad. Därimot tycker jag att det kan vara ganska skönt att sitta ute i solen när det är kyligt i luften, så länge jag har mina solglasögon. Sommaren är alltså ingen favorit bland årstider för mig.

Nu har jag väntat till sist att beskriva mina perceptionsstörningar som har med känsel att göra. Jag har klippt bort alla lappar på i stort sett alla mina kläder för att de stör mig så mycket. Sömmar på kläder kan vara väldigt jobbiga. Vissa kläder kan helt enkelt göra ont att ha på sig. Jag har ingenting emot att ha tajta linnen på mig, så länge de inte har sömmar som gör ont. Byxor får gärna sitta lite lösare. Sedan är det här med beröring. Det är jobbigt om någon rör vid mig om det är oväntat. När jag träffar mina vänner är jag van vid att man kramas och då är det okej. Jag kan till och med bli förvirrad om det inte blir så. En annan sak, som kanske är det som är mest problematiskt för mig, är att jag har så känner mig kissnödig nästan jämt. Det innebär att jag ofta går på toaletten väldigt ofta, fast jag egentligen inte behöver. Man kan nästan se det som en tvångshandling. Jag har inga problem med att hålla mig, men tankarna kring om huruvida jag behöver gå på toaletten eller inte snurrar runt i mitt huvud i stort sett hela tiden.

Efter att ha berättat om mina perceptionsstörningar vore det intressant att höra hur det är för er andra med Aspergers syndrom – Hur är det för er med detta?